Před několika týdny jsme vám přinesli informace o vznikajícím pivovaru v Nupakách u Prahy (mapka zde
). Pivovar Gwern
vznikal pod taktovkou Petr Ugrina a jeho týmu, ze kterého je třeba zmínit vrchního sládka Oldřicha Zárubu (pivovar Chotěboř). Minulý týden ve čtvrtek se začalo stáčet první pivo, a to spodně kvašený ležák GWERN 12° (EPM 12.5). V úterý tento týden potkal stejný osud desítku GWERN 10° (EPM 10.5) a u toho už jsme byli.
Více detailu o pivovaru, pivech, webovkách a facebooku se dozvíte na žejdlíku v sekci pivovarů (
zde
).
Nejprve pár slov o pivovaru. Jak jsme již v úvodu psali, pivovar se nachází v obci Nupaky u Prahy na jihovýchodě cca 3km od dálnice D1 exit 8 směr Čestlice. Větší budova téměř ve středu obce svítí svou novostí a bílou barvou :) Do pivovarského šenku se dostanete přímo z hlavní, a to levými dveřmi. Šenk je sice silné slovo, ale kromě stolu a židlí se na vás usměje pult s pípou, lednice naplněná "PETkami" a v neposlední řadě vitrína plná půlitrů a třetinek s logem Gwern.
Po ochutnávce právě stočené desítky jsme se vydali na prohlídku pivovaru, kde jsme se dozvěděli, že pivo se vaří z plzeňského a mnichovského sladu od pana Kusáčka a chmel je samozřejmě ze Žatce (žatecký červeňák). Plánovaný roční výstav pivovaru je 4000 hl, ale kapacitu lze dále rozšiřovat. Další informace o výrobě piva nebudeme prozrazovat, ale pokud zavítáte do pivovaru sami, tak vám určitě stejně jako nám velice ochotně ukáží v jakých prostorách a jakým způsobem se nupacké mistrovské dílo vaří.
Piva jsou samozřejmě nepasterizovaná. Včera jsme degustovali desítku, zatímco dvanáctka se nám chladí na dnešní nebo zítřejší večer. K desítce můžeme říct, že tak dobré výčepní pivo jsme již dlouho nepili. Pomineme-li absolutní čerstvost, tak Gwern 10° je řádně prochmelená desítka, ze které je po prvním doušku cítit že se nešetřilo. Dozvuk již po prvním doušku je také patřičně dlouhý, přijemný a intenzivní. Pivo má jemný říz a tudíž je nebezpečně rychle pitelné. Nám osobně vyhovuje jemnější říz piva, takže jsme byli velmi spokojeni. Snad jediné na čem bychom mistrům z Gwernu doporučili zapracovat je pěna piva, která se velice rychle vytratí a i když to na chuť nemá pražádný vliv, tak k absolutní dokonalosti je správná pěna nezbytná. :)
Hospody a restaurace, kde se Gwern točí najdete na facebookových stránkách pivovaru (zde
).
Držíme panu Ugrinovi a jeho týmu palce ať vytočí co nejvíc litrů kvalitního piva a pustí se i do exotičtějších piv jelikož jsme si jisti, že k tomu přistoupí stejně dobře jako v připadě české klasiky, kterou mají nyní v nabídce.
Závěrem přikládáme ještě jednu neodolatelnou fotku ze včerejší degustace Gwern 12°, která je také famozní, i když trochu silnější ... :)

Za tým žejdlíku se s vámi prozatím loučím a...
...Dej Bůh štěstí!
Mojmír Žíznivý


